All Blogs
Bakterijos gali apginti nuo melanomos
Kaulų lūžių rizika ir vitaminas E
Bėgte nuo Alzheimerio?
Kalcis slopina vaistų su tiroksinu absorbciją
Daug leidinių yra skirta vaistų vartojimo su arbata, kava, sultimis ar pienu nesuderinamumui. Vaistus reikia gerti tik vandeniu - tai taisyklė, kurios laikosi ne visi. Ir štai - naujas tyrimas apie karvių pieno poveikį skydliaukės hormono tiroksino asimiliacijai. Buvo patvirtinta, kad pienas neleidžia absorbuoti hormono iš vaistinio preparato. Tie, kuriems taikomas pakaitinis gydymas skydliaukės hormonais, negalės nei gerti pieno, nei valgyti pieno produktų, kol vartos tabletes. Atliekant Davido Gefeno medicinos mokyklos Los Andžele tyrimą paaiškėjo, kad karves piene esantis kalcis trukdo tiroksino absorbcijai. Tyrimas ištyrė T4 hormono koncentraciją po 1000 μg levotiroksino vartojimo, esant tuščiam skrandžiui ir taip pat pavartojus pieno produktų. Paaiškėjo, kad vartojant pieną, tiroksinas virškinamas daug blogiau nei vartojant tiroksiną tiesiog vandeniu. Be to, slopinamasis kalcio poveikis tiroksino įsisavinimui išlieka 6 valandas. Todėl rekomenduojama tiroksino preparatų vartoti esant tuščiam skrandžiui arba 30-60 minučių prieš valgant ar vartojant kitus vaistus.
Fizinis aktyvumas, žarnyno bakterijos ir imunitetas
Kraujagyslės gali likti sveikos ir senatvėje
Cukraus pakaitalai gali paskatinti apetitą
Pieniniai dantys – kamieninių ląstelių šaltinis?
Vitaminas D – hormonas, vitaminas ir dar daugiau...
- Neracionali mityba,
- Vegetarinė arba veganinė mityba,
- Malabsorbcijos sindromas,
- Padidėjęs vitamino D poreikis įvairiais gyvenimo tarpsniais,
- Padidėjęs šalinimas iš organizmo,
- Vyresnis amžius,
- Antsvoris ir nutukimas,
- Perdėtas apsaugos nuo saulės priemonių vartojimas.
Aromaterapija kaip žmogaus sveikatingumo faktorius
Vitaminas D (25(OH)D) susijęs su periferinių arterijų liga
Probiotikai padeda sumažinti nervingumą ir nerimo sutrikimus
Sukurtos vakcinos nuo ėduonies ir periodontito
Hepatinė encefalopatija ir probiotikai
Migrena yra susijusi su geležies stoka?
Taurinas ir cukrinis diabetas
Toksikologiniai senėjimo tyrinėjimai
Chondroitinsulfatas ir gliukozaminas keičia osteoartrozės eigą?
Žarnyno mikrobų ir Krono ligos ryšys
Žarnyno mikroflora kontroliuoja gliukozės metabolizmą
Atrastas genas, susijęs su Tureto sindromu
Vitaminas В3 gali padėti išvengti glaukomos
Vitaminas В3 – nikotinamidas – gali būti panaudotas norint išvengti ligų, susijusių su amžiumi. Glaukomos atveju padidėja akispūdis, ir tai sukelia tinklainės disfunkciją. Manoma, kad tai senėjimui būdingas sutrikimas. O vitamino B3 darinys – nikotinamido adenino dinukleotidas – yra svarbiausias kofermentas, padedantis išsaugoti metabolinių reakcijų lygį pas pagyvenusius žmones. Senstant jo kiekis organizme mažėja, ir tai paskatino tyrinėtojus jį nagrinėti. Jie aptiko, kad genų terapija gali pavirsti nikotinamidą į nikotinamido adenino dinukleotidą (NAD). Pagyvenusiems pacientams tai gali būti perspektyviu gydymo metodu įvairiems retiems su amžiumi susijusiems akių sutrikimams gydyti. Jau buvo įrodyta, kad tokios ligos priklauso nuo amžiaus, ir mokslininkai tikisi plačiai įdiegti genų terapiją į jų gydymą. Šiuo metu testuojamas vitamino B3 efektyvumas gydant glaukomą, toliau bus nagrinėjamos potencialios galimybės kitų su neuronų degeneracija susijusių ligų atveju.
Geros draugės – bakterijos
- priešalerginis
- antivirusinis
- atliekantis membraninį virškinimą
- sintezuojantis vitaminus ir į vitaminus panašius junginius
- malšinantis infekciją
- imunomoduliuojantis
- antidepresinis
- priešgrybelinis
- kardioprotekcinis
- pakeliantis gliutationo kiekį
- dalyvaujantis detoksikacijos procesuose
- antioksidantas
- skatinantis normalią apoptozę
- navikų nekrozės faktoriaus (TNF) ingibitorius
- cukraus arba fruktozės perteklius maiste
- chemiškai nešvarus maistas
- rafinuoto maisto perteklius
- didelis kiekis pesticidų ir chemikalų maiste
- per didelis maisto apdorojimas
- antibakterinio muilo naudojimas
- antibiotikai, įskaitant tuos, kurie patenka į organizmą su gyvulininkystės produktais
- fluoro ir chloro paveiktas vanduo.
- Lasi (indiškas jogurto gėrimas).
- Rauginti kopūstai, agurkai, pomidorai, baklažanai, morkos, kimči.
- Tempė, sojų varškė.
- Rauginto pieno produktai be pasterizacijos ir saldiklių (jogurtas arba kefyras).
Ar vitaminas D apsaugos vaiką nuo astmos?
Kur galima nusipirkti tablečių nuo senatvės?
- Ląstelių senėjimas, susijęs su lipofuscino – ląstelinio „šlamšto“ susikaupimu. Jau sulaukus 40 metų lipofuscinas susikaupia ląstelėse, trukdo jų normaliai veiklai. Mokslininkai ieško priemonių, išlaisvinančių ląsteles nuo lipofuscino. Pavyzdžiui, alfa lipoinė rūgštis ir kiti antioksidantai padeda išvesti jį iš ląstelių.
- Senėjimas, susijęs su neurodegeneraciniais sutrikimais – Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Anksčiau Alzheimerio liga buvo laikoma tiesiog senatvišku marazmu, o dabar atrasti amiloidiniai peptidai, kurių susikaupimas smegenų audinyje sukelia ligą. Išsiaiškinę priežastį, mokslininkai ieško sprendimo. Nagrinėjamas karnozino, turinčio savybę surišti ir inaktyvuoti patologinius baltymus, poveikis.
- Senėjimas, susijęs su genetinėmis mutacijomis. Dėl mutacijų susikaupia „defektingos“ ląstelės, kurios gali elgtis nekorektiškai, sukeliant onkologinius sutrikimus. Mokslininkai genetikai mokosi kovoti su genetiniu broku, ir tokios perspektyvos yra gana įspūdingos.
- Senėjimas, susijęs su užkrūčio liaukos nepakankamumu. Užkrūčio liaukos dydis pas žmogų laikui bėgant mažėja ir nebegali gaminti pakankamai T-ląstelių, tai sukelia imuninius sutrikimus ir riebalinių ląstelių kiekio audiniuose padidėjimą.
- Baltymų struktūrų senėjimas, kolageno pažeidimas įvyksta dėl glikavimo ir karboksilavimo.
- Senėjimas, susijęs su glutationo kiekio sumažėjimu. Toks mažėjimas koreliuoja su vėžio ir diabeto išsivystymo dažnumu pas žmogų. Glutationo galima duoti organizmui vartojant N-Acetilcisteiną (NAC), kuriame glutationas yra aktyvi veikianti medžiaga.
- Senėjimas, susijęs su chromosomų telomerų sutrumpėjimu, nustatomu Hayflick’o riba. Su laiku ląstelės nustoja dalintis, ir audiniai nebeatsinaujina. Visas mokslinis pasaulis stebi Elizabeth Parrish (BioViva), kuri su savimi atlieka telomerų ilgio pakeitimo eksperimentą.
- Senėjimas, susijęs su mitochondrijų mutacijomis. Senstant ląstelių viduje susikaupia atidirbusios ir pažeistos mitochondrijos, ir ląstelė negali susidoroti su jų utilizavimu. Tokia utilizacija vadinasi mitofagija ir atliekama su medžiagos urolitinas A pagalba. Reiškia, reikia, kad jo kiekis būtų pakankamas. Organizme jis sintezuojamas bakterijų pagalba. Mokslininkai nagrinėja junginius, kuriuos žarnyno mikroflora transformuoja į urolitiną A. Tokių junginių atrasta granato sultyse. Manoma, kad nefunkcionuojančios, atidirbusios dalyvauja senatvės ligų, pavyzdžiui, , išsivystyme.
- Senėjimas, susijęs su energetinio metabolizmo žemu kiekiu. Tuo metu kūno masė padidėja, audinių receptorių jautrumas insulinui silpnėja, fiziniai organizmo gabumai sumažėja. Subrendusio amžiaus ląstelės praranda galimybę sintezuoti nikotinamido adenino dinukleotidą (NAD), kuris yra pagrindinė medžiaga ląstelių energijos gaminime. Norint pakelti NAD kiekį audiniuose mokslininkai bando naudoti nikotinamido mononukleotidą (NMN) – jo pirmtakį. NMN aktyvuoja sirtuinų gamybą organizme, kurių organizme laikui bėgant sumažėja. Sirtuinai vaidina svarbų vaidmenį atsparumo stresui mechanizmuose. Reguliuodami metabolizmą ir ląstelių apsauginius mechanizmus, sirtuinai perspektyvoje bus naudojami pratęsiant gyvenimo trukmę.
- Senėjimas, kaip daugiafunkcinis procesas – geroprotektorių vartojimo taikinys. Pagrindiniu antisenėjimo ideologu tapo Aubrey David Nicholas Jasper de Grey, parašęs knygą „Ending Aging“. Į jo antisenėjimo programą įeina įvairi regeneracinė terapiją. Atliekami tyrimai ir eksperimentai su kamieninėmis ląstelėmis, su geroprotektoriais – metforminu ir rapamicinu.
- Senėjimas, susijęs su organizmo mikribiocenozės sutrikimais. Atsiranda vis daugiau tyrimų, aptinkančių draugiškos mikrofloros įtaką sveikatai ir organizmo metabolizmui apskritai, patvirtinančių didelę šios krypties reikšmę. Kadaise dar Mečnikovas išsakė prielaidą apie rauginto pieno mikrofloros atoveikį senėjimui, o šiuolaikiniai tyrimai atidaro vis naujesnes šios krypties perspektyvas.
Kvapai ir aromaterapijos efektai
Apendiksas – svarbi mūsų organizmo dalis
Elektroninės cigaretės – ar tai nekalta mada?
Dieta be glitimo sukelia 2 tipo cukrinį diabetą
Dietų mada gali mus pavesti: tarp visai sveikų žmonių populiarėja atsisakymas valgyti glitimo turinčius produktus. Šie apribojimai gyvybiškai svarbūs sergantiems ligoniams, o sveiki žmonės visai be reikalo laikosi dietos be glitimo. Neseniai atlikti tyrimai aptiko tokios dietos ryšį su II tipo diabeto išsivystymo rizika. Tarp vartojančių mažiau nei 12 gramų glitimo per parą 13% padidėja rizika susirgti diabetu. Vienu iš tokios rizikos faktorių mokslininkai laiko vartojimo stoką mitybos be glitimo atveju. Galbūt tai nėra vienintelis faktorius, greičiausiai turi reikšmės taip pat sutrikimai. Ateityje mokslininkai turės atidžiau ištirti šį klausimą
Daugėja insultų kiekis pas jaunus žmonės
Amerikos skausmo integracinio valdymo akademijos dietinės rekome
Apendicitą pas vaikus galima gydyti konservatyviai
Žarnyno mikroflora ir jos metabolitai reguliuoja kaulų augimą
Kaip arbata arba kava trukdo adenozino veiklai
Apkabinimai - ne tik malonu, bet ir naudinga
Svogūnai padeda kovoti su kiaušidžių vėžiu
Ar egzistuoja priklausomybė nuo cukraus?
Maisto alergija arba maisto netoleravimas?
- Galima duoti mažą kiekį įtartino produkto (provokacija) ir stebėti reakciją
- Galima pašalinti iš raciono tam tikrus produktus ir stebėti, po to iš naujo įvesti tą produktą, stebint (dieta su išimtimi)
- Kraujo tyrimo ar odos testų pagalba.
Vitaminas D3 mažina autizmo simptomus pas vaikus
Granatas, senėjimas ir mitochondrijos
Nikotinamido mononukleotidas (NMN) gali sulėtinti senėjimą?
Pav. iš straipsnio publikuoto Cell Metabolism
Viena iš senėjimo priežasčių laikomas energetinio metabolizmo sumažėjimas, kai vystosi kai kurie požymiai: kūno masės padidėjimas, audinių receptorių jautrumo insulinui sumažėjimas, organizmo fizinių galimybių sumažėjimas. Sulaukus subrendusio amžiaus ląstelės netenka sugebėjimo sintezuoti nikotinamido adenino dinukleotido (NAD), kuris yra svarbiausia medžiaga gaminant ląstelių energiją. Ieškant galimybių pakelti NAD kiekį audiniuose mokslininkai nagrinėja galimybę naudoti NMN (nikotinamido mononukleidą), kuris yra NAD pirmtakas sintezės grandinėj. Mokslininkai iš Vašingtono universiteto vadovaujant Shin-ichiro Imai pareiškė, kad nagrinėja NMN įtaką metaboliniams ir energetiniams procesams, įvesdami NMN į racioną ir tokiu būdu pakeldami šių procesų lygį iki jaunam organizmui būdingos būsenos. Gamtoje NMN randamas ir maistinguose augaluose – jo yra avokade, brokolyje, lapų kopūstuose, agurkuose, pupose. Eksperimentai su laboratorinėmis pelėmis parodė NMN naudojimo teigiamų efektų – pagerėjo pelių raumenų būsena, kepenų rodikliai, padidėjo kaulinio audinio tankumas, pagerėjo regėjimas, padidėjo audinių jautrumas insulinui, pagerėjo imuninės sistemos funkcijų rodikliai, sumažėjo kūno masė, padidėjo fizinio aktyvumo lygis. Bet visi šie pasikeitimai buvo aptikti būtent pas senėjančias peles, tuomet jaunų pelių organizmas niekaip nereagavo į NMN pridėjimą racione. Tai patvirtina, kad koreguojant racioną galima kompensuoti būtent jo netekimą organizmui senstant. Mokslininkai taip pat aptiko, kad senstant dažniausiai sutrinka NAD gamyba riebaliniame audinyje ir būtent šie sutrikimai yra kritiniai viso organizmo metabolizmo sutrikimui. NMN padidina energijos gamybą ir metabolizmą raumenyse, nes pagerėja pati funkcija, generuojanti energiją. Todėl pelės, gaunančios NMN, senstant, nepriauga svorio ir išlieka fiziškai labai aktyvios.Oksitocinas gali tapti nauja strategija gydant nutukimą, osteopo
Alyvuogių aliejus pražudo vėžio ląsteles
Badas padeda mokytis ir gerina atmintį
Su vėžiu galima bus susidoroti krapų ir petražolių pagalba?
Visur esantys enzimai?
Lėtinis nuovargis vis dėlto susijęs su infekcija?
Žalia arbata trukdo įsisavinti geležį?
Kaip maitintis, kad širdis liktų sveika?
- Avižiniai dribsniai
- Avokadas
- Česnakai
- Juodasis šokoladas
- Riebi žuvis, linų sėklos, riešutai, uogos ir žalumynai
- Graikiniai riešutai
- Rapsų aliejus
- Kopūstai
- Vaivorai
- Pomidorai
Keratinas formuoja sveikus plaukus ir palaiko dantų emalės stipr
Kaip išgydyti nutukimą?
Ištvermės hormonas – osteokalcinas
Mitochondrijos – naujas raktas į ilgaamžiškumą?
Vyrus ir moteris reikia gydyti skirtingai?
Kelios taisyklės, kurios gali padėti sumažinti alergiją
- Imunoglobulino A (IgA) kiekio padidinimas organizme. Rekomenduojama savo maisto racioną papildyti produktais, kurie savo sudėtyje turi daug – riebi žuvis, linų sėmenų aliejus, ispaninis šalavijas (chia), dygminų aliejus...
- Įtraukti į racioną produktus turinčius daug kalcio. padeda palaikyti normalią raumenų veiklą (mažindamas gleivinių patinimus), padeda palaikyti kraujo krešėjimą (gerindamas kraujotaką), normalizuojant gleivinių funkcijas ir kvėpavimą.
- Atkurti žarnyno veiklą. Virškinamojo trakto veikla visada sutrinka esant alerginėms reakcijoms. Būdingi pažeidimai: žarnyno epitelių pralaidumas, biocenozės žarnyne pažeidimas, taip pat – skrandžio gleivinės atrofija.
- Taikant pakaitinę terapiją normalizuoti virškinimo funkcijas. Toks normalizavimas padės tinkamai ir pilnai suskaidyti suvartotą maistą, išvengti nesuvirškinto maisto likučių cirkuliacijos bei pasisavinimo, kurie gali apsunkina pasišalinimą iš organizmo.
- Vartoti kuo įvairesnį maistą, kadangi organizmui atkurti funkcijas reikia daug vitaminų, antioksidantų, mineralų (svarbiausi iš jų tai siera, cinkas, chromas).
Greit išmoksime nugalėti superbakterijas?
Arbata, kava ir matė – verta jas gerti karštas ar ne?
Kas bijo senatvės, tas dažniau serga Alzheimerio liga
Ar jums tinka gražios blakstienos?
Kietas vanduo ir vaikų egzema
Kofeinas ne visada suteikia žvalumo
Metforminas pratęs gyvenimą ir sulėtins senėjimą?
Žarnyno lazdelė gali būti sunaikinta per 30 sekundžių
Mikroflora, Parkinsono liga ir nutukimas. Kas bendro?
- Apsaugo organizmą nuo patogenų.
- Suskaido toksinus, kurie patenka kartu su maistu.
- Neutralizuoja kancerogenus, gaunamus iš išorės ir susiformuojančius organizmo viduje.
- Dalyvauja svarbiausių junginių (vitaminų, hormonų, interferonų) sintezėje.
- Tiesiogiai dalyvauja patenkančių į organizmą cheminių ir vaistinių preparatų metabolizme.
- Dalyvauja virškinimo procese ir maistingų medžiagų įsiurbime iš patenkančio į organizmą maisto.
Nanotechnologijos prieš aterosklerozę
Sergantys Parkinsono liga: jums reikia dainuoti!
Muzika nugalės epilepsiją?
Gyslotis palaiko mitybos nuosaikumą?
Imunitetas – kaip jį galima palaikyti?
- Nepažeista oda ir gleivinė atlieka ne tik mechaninę apsaugą, bet ir turi antibakterinių savybių. Dauguma patogeninių mikroorganizmų ant sveikos odos ir ant gleivinės paprastai žūva, bet jei vyksta padidėjusi arba masinė mikrobų ataka, tuomet šio skydo gali neužtekti ir ligos sukėlėjai gali patekti į organizmą.
- Prasideda uždegiminė reakcija, įsijungia ląstelių ir humoralinio imuniteto mechanizmai. Pradeda veikti leukocitai, fagocitai užpuola sukėlėjus, pradedamas gaminti interferonas, imunoglobulinai. Visa tai ir yra nespecifinio imuniteto apraiškos.
- Vėliau įsijungia ir specifinio imuniteto mechanizmai. Susidaro (gaminasi) antikūniai prieš tam tikrų rūšių organizmus.
- Mitybos sutrikimai, maisto produktų, neturinčių pakankamai vitaminų ir mineralų maiste, vartojimas;
- Ilgalaikis pervargimas arba dažnos stresinės situacijos;
- Medikamentų, ypatingai antibiotikų arba hormoninių preparatų, vartojimas;
- Pažeista ekologinė aplinka – , padidėjęs radiacinis laukas;
- Operacijos, traumos, nudegimai, peršalimai, kraujo netekimas, narkozė, infekcijos ir intoksikacijos, dažnos peršalimo ligos, chroniški susirgimai, cukrinis diabetas.
- Laikytis dienos režimo, ;
- ;
- Saikingai sportuoti;
- Grūdintis;
- Vartoti vitaminų, dalyvaujančių imuninės sistemos veikloje.
Omega spanguolė – stebuklinga uoga!
Vitaminų svarba ir jų vaidmuo
Ką pataria jogos?
Sisteminė enzimų terapija – intensyvaus gydymo metodas
- priešuždegiminį,
- priešpabrinkiminį,
- fibrinolitinį,
- imunomoduliuojantį,
- antiagregatinį,
- pakartotinai analgezuojantį.
Žarnyno lazdelė neišsigando kolistino, bet išgąsdino amerikiečių
10 vakarinių valgių variantų
- Vyšnios
- Graikiniai riešutai
- Migdolas
- Arbūzas
- Tunas
- Jogurtas
- Avižinė košė
Vandens perteklius irgi gali kenkti
Chroniškas uždegimas pagreitina senėjimą
Ką gi reiškia „natūralus“?
Vanduo – idealus transportas!
Pneumonija – ji iki šiol pavojinga!
Kaip gyventi šimtą metų?
Žalia spalva gydo migreną?
Išmatų transplantacija – mokslinė problema arba pseudosensacija?
Priemonės nuo alergijos gali turėti netikėtų pašalinių poveikių
Reumatoidinis artritas ir omega 3 riebalų rūgštys
Vegetarai ir mėsėdžiai vis dar ginčijasi
Kai kurie vaistai sukelia demenciją?
Superbakterijos, bioplėvelinės infekcijos ir virusai – kas nugal
Dieta be gliuteno ne visada naudinga
Vaistai daro apytaką gamtoje
Vyrų ir moterų nemiga – kodėl ji tokia skirtinga
Mūsų genai irgi priklauso nuo sezonų ir mėgsta vasarą
Mūsų organizme gyvenanti mikroflora sąlygoja žmogaus elgesį ir j
Liesi pieno produktai nėra naudingi
Badauti vis dėlto sveika? Kepenims – taip!
Badauti gali būti naudinga apsisaugant nuo kepenų sutrikimų – tokią išvadą daro mokslininkai iš Helmholtz Zentrum (München). Specialistai atliko tyrimus, kurių metu atrado baltymą GADD45B, kuris susiformuoja organizme dėl maisto trūkumo. Jeigu organizmui neužtenka maitinimo, šis baltymas reguliuoja medžiagų apykaitą kepenyse. Jo veiklos rezultatas yra riebalų susikaupimų tarp kepenų ląstelių sumažėjimas, dėl to mažėja riebalinės hepatozės (riebalinės kepenų ligos) rizika.
Mokslininkai priėjo išvadą, kad trumpas badavimas arba tiesiog mažiau kaloringa mityba normalizuoja medžiagų apykaitą. Badavimo metu susiformuoja streso molekulės ir kepenys susiurbia mažiau riebalų rūgščių, tokiu būdu pagreitina metabolizmą ir gliukozės utilizavimą. Atliekamame darbe laboratorinės pelės su sumažintu baltymą koduojančio geno GADD45B aktyvumu, buvo labiau linkę į riebalinę hepatozę (riebalinę kepenų ligą).
Atkūrus jų baltymo lygį riebalų kiekis kepenyse mažėja ir greitėja metabolizmas ir gliukozės utilizavimas. Tyrimo rezultatai leido mokslininkams padaryti išvadas: žmonės, turintys mažą baltymo GADD45B lygį, turi padidintą gliukozės lygį kraujyje ir didesnį riebalų kiekį kepenyse. Mokslininkai žada tęsti tyrimus, nes jie gali duoti galimybę išspręsti labai paplitusią dabar riebalinės kepenų ligos problemą.
Vaistai nuo alergijos: norintiems susigrąžinti asmeninio ir soci
Alergijos, kaip ligos, vaidmuo visuomenėje
Deja, nors ligos mąstai sparčiai didėja, tačiau visuomenėje ši liga nėra vertinama pakankamai rimtai ir artimieji, kolegos dažnai nuvertina sergančiojo simptomus – juk tai viso labo tik alergija... O ką ši liga reiškia tam, kuris patiria aukščiau minėtus simptomus? Alergija, sergančiam asmeniui – liga, stipriai paveikianti gyvenimo kokybę, ribojanti normalų asmeninį, socialinį gyvenimą. Atliktais tyrimais nustatyta, jog alergija įtakoja net ir mokinių pažangumą mokykloje, tolesnes karjeros galimybes. Taigi, pajutus numanomus simptomus neverta į tai numoti ranka, kadangi negydoma liga gali dar stipriau alinti organizmą.Tiesa, kol kas alergija visuomenės požiūriu vis dar nelaikoma liga, tačiau galima pasidžiaugti, jog į tai atkreipiama šiek tiek dėmesio. Gerinama aplinkos rizikos faktorių prevencija – tam tikrose vietose draudžiama rūkyti, atsižvelgiama į aplinkos taršą, didėja skalbiklių, valymo priemonių be kvapiųjų medžiagų pasirinkimas, maisto produktų be alergenų asortimentas. Tačiau prevencija turėtų vykti intensyviau ir daugiau dėmesio turi būti skiriama gydymo būdų ir vaistų pritaikymo srityje. Tinkamo gydymo plano sudarymas ir vaistai nuo alergijos gali labai palengvinti alergija sergančio žmogaus kasdienybę.Skirtingos alergijos rūšys – individualus gydymas ir vaistai
Įtariant alergiją svarbu kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris toliau nukreips pas reikiamos srities specialistus. Norint sumažinti simptomus būtina pritaikyti gydymą ir parinkti tinkamus vaistus. Taip pat organizmą galima stiprinti imunitetui skirtais maisto papildais, lygiagrečiai sumažinančius ir alergijos simptomus.Dažniausiai pasireiškianti alergijos rūšis – kvėpavimo takų alergija (alerginis rinitas ir alerginė astma), alergija maistui, gyvūnams, dulkių erkutėms. Kadangi alergijos sukėlėjai ir jų sukelti padariniai yra skirtingi, todėl reikalingi nevienodi vaistai. Dėl to kamuojamiems alerginio rinito (šienligės) astmos žmonėms gali būti reikalingi kitokie vaistai nei kenčiantiems nuo alergijos maistui. Be to, ta pati alergija kiekvienam žmogui gali pasireikšti kitokiais dominuojančiais požymiais. Dėl to, svarbu pasirinkti tinkančius vaistus.Dabartiniai vaistai nuo alergijos yra saugūs ilgam naudojimui, padeda išvengti kamuojančių simptomų ar juos sumažina. Kai kurie vaistai nuo alergijos skirti momentiniam poveikiui, todėl yra stipresni, juose sutelkta daugiau veikliosios medžiagos, o kiti – nuosekliam, ilgalaikiam gydymui. Pastarųjų dienos normoje sutelkiamos tos pačios ar panašios veikliosios medžiagos, šiek tiek mažesne koncentracija. Gydymui galima taikyti ir tarpusavyje derinti abu variantus, tačiau svarbu pasitarti su gydytoju.Momentiniai vaistai tikras išsigelbėjimas staigiai pajutus varginančius simptomus: jų pagalba numalšinama sloga, gerklės ir akių perštėjimas, deginimas, dusulys, bėrimas, niežėjimas. Momentinių vaistų poveikis laikinas ir negydant kompleksiškai simptomai vėl pasireiškia ta pačia jėga, tačiau pasireiškę nemalonūs pojūčiai greitai praeina. Taikant ilgalaikį, kompleksinį gydymą ilgainiui mažėja simptomų stiprumas ir pasireiškimo dažnumas.Ilgainiui alergija gali visiškai susilpnėti ar nekamuoti tam tikrą laikotarpį, tačiau tai klastinga liga. Todėl net ir manant, kad ji atsitraukė, verta būti atsargiems ir turėti reikiamų vaistų, nes ji gali pasireikšti ir visiškai netikėtai, po ilgos pertraukos.Ataka prieš cukrų
Acetil-L-karnitinas
Ką mes žinome apie senėjimo biologinius markerius? Koreguojame b
- organų ar sistemų funkcionavimo lygis: senėjimo pasikeitimai hormonų sferoje, imuninėje ir šalinimo sistemoje, neuropsichologinėje sferoje.
- ląstelių lygis: senėjimas turi įtakos ląstelių sugebėjimui dalintis – jis mažėja su amžiumi, iki visiško išnykimo.
- molekulių lygis: su amžiumi galima aptikti lūžių didėjimą chromosomose – organizmui senėjant didėja ir susikaupia DNR pažeidimai, šis požymis padeda nustatyti audinių amžių. Keičiasi telomerų ilgis – jos sutrumpėja.
Antibiotikai – jų laikas baigiasi?
Nuo kūdikystės iki senatvės – žmogaus ir mikroorganizmų ryšys
- bronchų astma;
- alerginiai sutrikimai;
- autoimuniniai sutrikimai.
- diabetas ir metabolinio sindromo pasireiškimai;
- širdies ir kraujagyslių ligos;
- senėjimo neurodegeneracijos.
Europiečiams vegetarizmas tinka mažiausiai
Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią širdies veiklą
Atsparumas antibiotikams ir naujos kvėpavimo takų infekcijų imun
- neveikia bakterijų;
- nesukelia bakterijų atsparumo vaistams;
- leidžia gydyti žmones, turinčius silpną imunitetą, kai antibakterinės priemonės dažnai mažai efektyvūs;
- aktyvi prieš virusus, bakterijas, grybelius ir pirmuonis;
- gali būti taikoma kaip nespecifinė terapija atsirandant nežinomam sukėlėjo štamui.
- Neteisingas ir netvarkingas antibiotikų vartojimas, tiek savarankiškai, tiek pagal gydytojų nelabai pagrįstą paskirimą.
- Nelabai pagrįstas profilaktinis antibiotikų vartojimas.
- Plačiai paplitęs antibiotikų vartojimas gyvulininkystėje.
Naktinis tarpas tarp valgymų nemažesnis nei 13 valandų padeda su
Kodėl kalcis reikalingas mūsų organizmui?
- padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą;
- padeda palaikyti normalią energijos apykaitą;
- padeda palaikyti normalią raumenų veiklą;
- padeda palaikyti normalų nervų impulso perdavimą;
- padeda palaikyti normalų virškinimo fermentų veikimą;
- atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi ir specializacijos procesuose;
- reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti;
- reikalingas normaliai dantų būklei palaikyti.
Maitinimas krūtimi formuoja vaikų taisyklingą sąkandį
Augalinis aliejus – žalingas ar naudingas ir kaip jį išsirinkti?
- Širdies ir kraujagyslių ligos.
- II tipo cukrinis diabetas.
- Nutukimas, metabolinis sindromas.
- Padidėjęs žarnyno gleivinės pralaidumas, sudirgusios žarnos sindromas.
- Geltonosios dėmės degeneracija.
- Reumatoidinis artritas.
- Bronchų astma.
- Onkologiniai sutrikimai
- Psichoemociniai sutrikimai.
- Autoimuniniai sutrikimai.
- Šalto spaudimo alyvuogių aliejus.
- Šalto spaudimo lino aliejus.
- Natūralus kokoso aliejus.
- Sviestas iš ganyklinių gyvulių pieno, o taip pat lydytas sviestas (ghi, ghee).
- Kaimo gyvulių ir paukščių natūralūs gyvuliniai riebalai.
- Augaliniai riebūs produktai: nekeptos saulėgrąžų sėklos, avokadas, riešutai.
Endometriozė padidina miokardo infarkto riziką
Mažiname cukraus vartojimą!
- Išsamus vartotojų informavimas apie žalingą cukraus poveikį organizmui.
- Perkant maisto produktus būtinybė studijuoti etiketes, siekiant išvengti maisto produktų, sudėtyje turinčių daug cukraus.
- Būtinybė informuoti tėvus, nes vaikai ir jų sveikata yra dar labiau pažeidžiami nei suaugę žmonės.
- Būtinybė nustatyti aiškų cukraus kiekio visuose maisto produktuose žymėjimą.
- Būtinybė surengti parlamentinę kampaniją siekiant parengti teisinį paketą, netgi įvesti mokestį už produktus, kurių sudėtyje yra cukraus.
PMS – ką žinote apie tai?
- nuovargis;
- padidėjęs jautrumas;
- nemiga;
- krūtų pabrinkimas ir skausmas;
- skausmas dubens srityje;
- galvos skausmas;
- gausesnis prakaitavimas;
- pilvo pūtimas.
Visos dietos geros – rinkis pagal skonį!
Omega 3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią širdies funkci
Teisinga mityba palaiko mūsų mikroflorą. O mikrobai mus maitina!
- maistą suvirškina organizmas, kuris jį prarijo, o taip pat jame gyvenančios bakterijos-simbiontai, ir būtina į juos žiūrėti kaip į vieningą sistemą, savotišką superogranizmą;
- santykiai tarp šeimininko organizmo ir jo simbiontų sudaro šio superorganizmo endoekologinę erdvę;
- maistingos medžiagos patenka į organizmą iš 3 šaltinių: suvalgyto maisto, savo paties metabolizmo produktų ir jame gyvenančių bakterijų metabolizmo – jis sintezuoja daugybę maistingų medžiagų, daugelis iš jų yra nepakeičiamos;
- pilnavertiška mityba susidaro ne tik iš mūsų suvalgyto maisto, bet iš šių trijų sudedamųjų dalių;
- svarbūs maitinimo elementai yra ne tik tie, kurie pasisavina, bet ir balastas, nesuvirškinamos medžiagos.
- Biologiškai aktyvios medžiagos.
- Mikrofloros gyvybinės veiklos produktai.
- Modifikuotos balastinės medžiagos ir toksinai.
Dirbtinis apšvietimas nakties metu slopina melatonino sintezę ir
Tipiškoje vegetarų dietoje trūksta svarbiausių maistingų medžiag
Autoimuninis uveitas - kaltos žarnyno bakterijos?
Ar po pietų jus apima miegas?
Kava sumažina storosios žarnos vėžio riziką
Revitalization – jaunystės grąžinimas?
Oro užterštumas – rimta globali žmonijos problema
Vitaminas C padeda palaikyti ląsteles nuo oksidacine pažaidos
Lieknėjate? Stebėkite savo psichologinę būklę!
Angliavandeniai vakarienei? Valgyk ir lieknėk!
Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią cholesterolio
Padovanokite vaikui šunį!
Ar jūsų šaldytuve šviežias maistas?
Rūkymas keičia mikrobų išsidėstymą burnoje
Omega-3 riebalų rūgštys: žuvis, jūros gerybės arba augalai? Kur
- suaugę vyrai — 1,6 g per dieną
- suaugusios moterys — 1,1 g per dieną
- neturintys širdies ir kraujagyslių ligų turi valgyti riebią žuvį du kartus per savaitę;
- turintys išeminę širdies ligą, patyrę miokardo infarktą, turi gauti nemažiau 1 g EPR ir DHR per dieną iš riebios žuvies arba kitų šaltinių;
- turintiems aukštą trigliceridų lygį būtina kasdien gauti po 2-4 g EPR ir DHR.
Iš kur galima gauti EPR ir DHR?
Iš žuvies:
Pavadinimas | EPR+DHR, g (100 g produkto) |
Atlantinė silkė, sardinė | 1,53 — 2,35 |
Atlantinė lašiša | 1,29 — 2,24 |
Skumbrė | 1,29 — 2,0 |
Ryklys | 0,98 |
Otas | 0,71 — 1,32 |
Plekšnė | 0,56 |
Ledjūrio menkė | 0,53 |
Rubininis rifešeris | 0,34 |
Jūros ešerys | 0,27 |
Šamas | 0,26 — 0,35 |
Snapper | 0,26 |
Tunas | 0,25 — 1,29 |
Menkė | 0,18 — 0,28 |
Iš jūros gerybių:
Austrės | 0,33 — 0,40 |
Kalmarai | |
Žalios midijos | |
Šukutės | |
Mėlynos midijos | |
Krabai |
Iš kur galime gauti ALR?
Pavadinimas | % ALR |
Lino aliejus | 55 |
Lino sėklos | 18,1 |
Pilki riešutai | 8.7 |
Kanapės sėklos | 8.7 |
Graikų riešutai | 6.3 |
Pekano riešutai | 0.6 |
Lazdyno riešutai | 0.1 |
Padidinto baltymų kiekio dieta gerina miegą
Individualioms dietoms – pirmenybė ateityje
Ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas sukeliančių virusų įv
- Оrthomyxoviridae – gripo virusas;
- Рaramyxoviridae – paragripo virusas, respiraciniai- sincitiniai virusai, metapneumo virusai;
- Сoronaviridae – korona virusas;
- Рicornaviridae – rinovirusas, enterovirusas;
- Reoviridae – roto virusai;
- Аdenoviridae – adenovirusas;
- Рarvoviridae – bokavirusas.
Vegetarų ir mėsėdžių ginčai tęsiasi
Glikemijos lygis veikia miokardo infarkto pažeistą zoną
Mažai angliavandenių turinti dieta sumažina polinki į uždegimą
Rūkantieji labiau rizikuoja užsikrėsti tuberkulioze
Ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos – gydyti ar laukti?
Naujiena: 6 molekulių grupės prieš senėjimą
Bakterijos ir parazitai veikia mūsų imuninę sistemą. Mes savo ru
Celiakija priklauso nuo žarnyno mikrofloros
Nauji Dauno sindromo tyrimai
Vitaminas D atlieka tam tikra funkcija ląstelių dalijimosi proce
Kaip karnitinas veikia neišnešiotų vaikų subląstelinę energijos
Omega 3 riebalų rūgščių būtinybė ir nauda mūsų organizmui
Vitaminas D padeda palaikyti normalią raumenų funkciją
Laimo liga vis dar pateikia staigmenų
Kaip atpažinti kvėpavimo takų infekcijos sukėlėją?
Senėjimas silpnina mūsų imunitetą
Įmanoma sustabdyti su metais prasidėjusį plikimą!
Kaip laiku pastebėti vaiko autizmo požymius?
Smegenims labiau reikia ne cukraus, o kalorijų
Apie insulto riziką galima spręsti pagal burnoje esančias bakter
Atmintį gali pagerinti žalioji arbata?
Vitaminas D padeda palaikyti normalią raumenų funkciją
Amerikiečiams sukurtas sveikos mitybos vadovas
- ankštiniai augalai,
- natūralūs vaisiai,
- nesmulkinti grūdai,
- sumažinto riebumo pieno produktai,
- įvairūs baltyminiai produktai: neriebi mėsa, kiaušiniai, jūros produktai,
- riešutai, sėklos,
- įvairūs aliejai.
- cukrus ir cukraus turintys produktai,
- sotieji riebalai, transriebalai,
- druska (ne daugiau 2300 mg per dieną).
- 1 porcija per dieną moterims,
- 2 porcijos per dieną vyrams.
Skiepai nuo aterosklerozės – tai realu?
Hiperaktyvumo ir dėmesio sutrikimo sindromą turintiems vaikams g
Aperto sindromas pas vaikus
Susiję straipsniai ir naujienos:
Antibiotikai vartojami neteisingai
Nauja žinia iš regeneracinės medicinos: išauginsime dantis!
Saldumynai, įtinkantys net sveikos gyvensenos šalininkams: cukrų
- netukina,
- nesilpnina dantų emalio,
- nedidina cukraus kiekio kraujyje,
- neskatina organizmo išskirti daug insulino,
- nepučia pilvo, nesukelia virškinimo sutrikimų,
- priešingai nei kiti cukraus pakaitalai, neturi nemalonaus skonio,
- prie jo nepriprantama ir jis nesukelia priklausomybės.
Ar mūsų ūgis lemia jautrumą insulinui?
Kaip alerginį dermatitą atskirti nuo infekcijų sukeltų odos susi
Patarimai: kaip vaisiuose ir daržovėse sumažinti pesticidų kiekį
- Pirmiausia, kruopščiai nuplaukite visas atneštas daržovės bei vaisius, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir tik po to jas galima nulupti arba supjaustyti.
- Rinkitės vaisius nepadengtais parafinu. Parduotuvėse obuoliai ir citrusiniai vaisiai beveik visada apdoroti šia medžiaga, todėl būtinai nulupkite žievelę. Nepamirškite nusiimti jos nuo citrinos, kurią dedate į arbatą. Arba palaikykite citriną 20 minučių karštame vandenyje, o tada kruopščiai nušveiskite šepetėliu.
- Apribokite, ypatingai vaikams, uogų vartojimą ne sezono metu, pvz. tokių kaip braškės – jų negalima nulupti nei kruopščiai nuplauti. Tokios uogos auginamos šiltnamiuose naudojant didelį kiekį trąšų, negu tos, kurios auga natūralioje aplinkoje vasaros sezono metu.
- Pirkite gūžines salotas, o ne lapines – juose mažiau pesticidų. Pašalinkite nuo jų viršutinius lapus.
- Bulvės dažniausiai neturi sudėtyje daug pesticidų, bet jeigu jos importuojamos, perskaitykite, ar buvo apdorotos po derliaus nuėmimo. Tokie užrašai nurodo, kad jas reikia kruopščiai nuplauti, tada nulupti ir tik vėliau virti. Jos nėra tinkamos virti su lupenomis.
- Pesticidai suyra terminio apdorojimo metu, todėl reikia pasirinkti optimalų gaminimo laiką - geriau pasirinkti trumpą, bet aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu išsaugosime naudingas maistines medžiagas ir garantuosime nereikalingų, kenkiančių sveikatai, pesticidų suyrimą.
Susiję straipsniai ir naujienos:
Jei jaunystėje gauname daug maisto su skaidulomis – apsisaugome
Susiję straipsniai ir naujienos:
Vaikų atopinis dermatitas
- odos paraudimas galūnių sulenkimuose, ant kaklo, odos raukšlių,
- dažni bėrimai ant veido,
- stiprus niežtėjimas.
- Neleiskite odai perdžiūti, vėdinkite kambarius, kad oras būtų vėsus ir drėgnas. Būtina daugiau laiko praleisti gryname ore, nereikia vaiko rengti per daug šiltai. Būtina vaikui duoti gerti pakankamai vandens.
- Kontroliuokite maistą – vaiko negalima permaitinti. Kaip ir sergant diateze, nepakankamai fermentuotas maistas turi negatyvų poveikį odai: ji pradeda džiūti, trūkinėti, raudonuoti, atsiranda bėrimai, niežulys.
- Nesistenkite mažyliui sukurti steriliai švarios aplinkos – jis turi susidurti su įprasta aplinka, su mikroorganizmais, tai treniruoja jo imuninę sistemą, parengia jo organizmą sveikam gyvenimui. Perdėtai saugant vaikus nuo mikrobų, atopija išsivysto dažniau nei vaikams, kuriuos supa ne fanatiškai steriliai sutvarkyta aplinka.
- Kokybiški vaikiški drabužiai turi būti iš medvilnės, neturi trinti, spausti, turi būti lengvai plaunami ir gerai išskalaujami.
Rūpinimasis sąnariais padeda ir širdžiai
Kas jūs – „pelėda“ ar „vyturys“?
Nutukimas ir diabetas pas mamą - grėsmė vaiko sveikatai
Ląstelių senėjimas ir aterosklerozė
Mityba – efektyvi profilaktinė priemonė prieš aterosklerozės suk
Alergijos diagnostika: ne taip ir paprasta
Pavasaris, moterys ir... grožis!
Organizmo mikroflora ir glutationas
Kandidozė – grybelio sukelta infekcija?
- burnos ertmės gleivinės susirgimai;
- refliukso liga;
- helicobacter pylori bakterija organizme;
- atrofinis gastritas, hipoacidinis gastritas, achalazija, bulitas;
- stemplės ir žarnyno opos ir erozija;
- mišrios infekcijos, disbiozė;
- divertikuliozė ir polipozė;
- krono liga, dirgliosios žarnos sindromas;
- onkologiniai susirgimai;
- kraujo ligos;
- endokrininiai susirgimai;
- alerginės reakcijos;
- ŽIV arba AIDS infekcija;
- gleivinės trauma arba virškinimo trakto (GIT) nudegimas;
- bet kokia operacija;
- vaistiniai preparatai – antibiotikai, citostatikai, hormonai ir kt.;
- mitybos sutrikimai;
- badavimas;
- alkoholizmas;
- rūkymas;
- narkomanija;
- brandus amžius.
- ryklės kandidoze (pseudomembranine, atrofine, eritemine);
- rombiniu glositu;
- kampiniu cheilitu;
- opiniu ezofagitu;
- skrandžio kandidoze (erozine fibrozės arba antrine esant opaligei);
- žarnyno kandidoze (pseudomembranine, kolageno, limfocitų);
- proktoisimgoiditu;
- išangės kandidoze;
- sekreciniu viduriavimu.
- vartojant įvairius gyvus mikroorganizmus,
- maistingas ir stimuliuojančias medžiagas jų augimui,
- sinbiotikus,
- metabiotikus.
Gripo virusai koordinuoja savo genomo evoliuciją
Susiję straipsniai ir naujienos:
Mokslininkai tiria magnio savybes
Organizmo mikrobiocenozės korekcija – kelias sveikatos link
Iššifruotas dantų akmenyse gyvenančios bakterijų bendruomenės mi
Karščiavimą mažinantys vaistai prisideda prie gripo epidemijos?
Kava ir kepenų cirozė
Naujiena gripo gydyme
Gripas A - HB36.6
Biologiniai markeriai ir auglių diagnostika
Naujas podagros gydymas
Bronchinė astma ir dulkės
Išsėtinė sklerozė – gydymo naujovės
Cukrinis diabetas ir miego trūkumas
Ką žinote apie Kishu Binčotan?
Metabiotikai ir probiotikai prieš Helicobacter pylori bakterijas
Astma, nėštumas ir autizmo rizika būsimam vaikui
Paveldimas nutukimas
Mikroelementai ir osteoporozė
Foliatai ir vaikų intelektiniai gebėjimai
Metabolinis sindromas, diabetas ir žarnyno mikrobai
- tiesioginis antimikrobinis poveikis,
- antimikrobinis poveikis, kurį sąlygoja peptidų sąveika su branduoliniais receptoriais FXR (farnezoidų X receptorius; angl. farnesoid X receptor),
- tulžies rūgštys kontroliuoja gliukozės homeostazę ir nutukimą.
- moduliuoja imuninę toleranciją (imuninės reakcijos slopinimą),
- reguliuoja imuninės sistemos vystymąsi,
- skatina su žarnynu susijusio limfinio audinio susidarymą,
- stimuliuoja angiogenezę (naujų kraujo indų susidarymą),
- skatina žarnyno epitelio regeneraciją.
Jodo trūkumas ir skydliaukės susirgimai
Helicobacter pylori (H. pylori) bakterijos
Kaip pailginti gyvenimo trukmę? Žmogaus senėjimo priežastys
Vitaminas D padės esant baltmei?
Cukraus pakaitalai veikia žarnyno mikroflorą ir skatina nutukimą
Vaikų alergija maistui
Sveika mityba padeda lengviau užmigti ir gerina miego kokybę
Osteoartritas – dažna vyresnio amžiaus žmonių problema
Mesti rūkyti? Lengvai!
Kodėl nutukimas paspartina osteoporozės vystymąsi?
Hepatito C virusas – Parkinsono ligos atsiradimo rizikos faktori
Oksidacinis stresas sukelia hipertenziją ir miokardo hipertrofij
Kam reikalingas papildomas kalcio kiekis?
Lytis ir amžius | EFSA(EUROPA) mg/parą | RDA (JAV)mg/parą | Rekomendacijos PSOmg/parą |
Vaikai iki 1 metų | 500 | 500 | |
Vaikai 2-12 metų | 400 | 800 | |
Lytinė branda (13-18) | 1000 | ||
Besilaukiančios ir maitinančios moterys | vidituniškai | vidituniškai | 1200-1500 |
Jauni žmonės 20-30 metų | 700 | 1000-1200 | 800 |
Moterys 30-45 metų | 1000 | ||
Vyrai 30-60 metų | 1000 | ||
Moterys 46 ir vyresnės | 1500 | ||
Vyrai 60 ir vyresni | 1500 |
- esant pakankamam skrandžio rūgštingumui;
- esant gerai tulžies sekrecijai;
- esant sveikiems inkstams;
- pakankamai būnant saulėje.
ATLIKITE KALCIO POREIKIO TESTĄ
Amžius(paauglystės laikotarpis, moterys virš 40 m., besilaukiančios ir maitinančios moterys) | Poreikis didėja |
Asteninė būsena, labiausiai moterims | Poreikis didėja |
Rūkymas | Poreikis didėja |
Alkoholio vartojimas daugiau nei 50g/per parą | Poreikis didėja |
Mažas fizinis aktyvumas | Poreikis didėja |
Hormoninių vaistų vartojimas(Kortikosteroidai) | Poreikis didėja |
Paveldimumo įtaka, kaulų lūžiai | Poreikis didėja |
Nauji tyrimai dėl svorio kontrolės
Mažo kaloringumo ir mažai angliavandenių turinti mityba teigiama
Traukuliai
- įtemptas protinis darbas;
- didelės fizinės apkrovos;
- stresas;
- kava, alkoholis;
- diarėja, padidėjęs prakaitavimas, skysčius varančių vaistų naudojimas;
- dieta, naudojant daug miltinių, saldžių ir sūdytų produktų;
- saldūs gazuoti gėrimai;
- baltyminė dieta;
- chirurginė intervencija;
- diabetas;
- padidėjęs cholesterolio kiekis.
Kaip išvengti diabeto komplikacijų ?
Vyrai irgi nenori senti
- Pakankamas ir pilnavertis miegas. Svarbiausi anti-senėjimo hormonai - augimo hormonas ir melatoninas miego metu gaminasi organizme. Jie užkerta kelią ląstelių senėjimui.
- Svorio kontrolė, liemens apimtis. Neleiskite atsirasti „pilvukui“ – jis ne tik gadina jūsų išvaizdą. Liemens apimtis yra tiesiogiai koreliuoja su visceralinių riebalų kiekiu, sveikatai labai kenksmingo riebalo – jo kaupimasis įrodo kraujagyslių pralaidumo pažeidimus, riebalų hepatozę. Išmokite kontroliuoti savo mitybą – maisto kiekis ir kokybė turi tiesioginį poveikį sveikatai. Pasistenkite nepersivalgyti. Šiuolaikiniai mokslininkai mano, kad jeigu jums virš 30 metų, būtina sumažinti maisto kiekį, kartais suregti organizmo iškrovos dienas. Tai prailgina gyvenimą.
- Vartokite vitamininius ir mineralinius kompleksus. Tai paprasčiausias būdas išlaikyti gerą kūno formą.
- Palaikykite reguliarų seksualinį aktyvumą. Tai leidžia išlikti jaunam, palaikyti hormono lygį; skatina laikyti save formoje.
- Pagal galimybe išlaikykite grakštumą. Visi žino, kad nutukę žmonės dažniausiai atrodo vyresni nei yra iš tikrųjų.
- Rūpinkitės oda – vyrų oda taip pat to reikalauja. Valymas, drėkinimas – atkreipkite dėmesį į savo veido odą.
- Stenkitės išvengti streso. Įtampa namuose ar darbe išsekina organizmą ir pagreitina senėjimą.
- Klausykite ramią muziką. Nepiktnaudžiaukite ausinėmis ir garsia muzika.
- Nerūkykite. Be žalos jūsų sveikatai tai priežastis atsirasti raukšlėms ant veido ir pirmalaikėms raukšlėms.
- Venkite naktinių klubų lankymą. Oras sumaišytas su cigarečių dūmais, triukšmas ir sutrikes miegas, nepadeda išsaugoti jaunystę.
- Nevartokite energetinių gėrimų. Šie gėrimai priverčia organizmą dirbti didžiausiu pajėgumu. Geriau aktyvuoti kūno funkcijas fizinių krūvių pagalba.
- Alkoholis - tik nedaug, ir nedažnai.
- Gerkite daug vandens. Vidutiniškai patartina gerti 2 litrus per dieną.
- Reguliariai tikrinkite sveikatą. Tai padės aptikti nukrypimus ankstyvosiose stadijose.
- Pasivaikščiojimas gryname ore. Deguonis yra būtinas žmogaus organizmui, jo nebuvimas veda prie nuovargio ir turi įtaką miego kokybei.
- Lankykite sauną, rusišką ir turkišką pirtis, infraraudonųjų spindulių sauną, tai padeda jums atsikratyti toksinų, atnaujinti odos ląsteles ir tapti šiek tiek jaunesniais.
- Išlaikykite smegenų aktyvumą. Skaitykite, įsiminkite eilėraščius, kurkite, išraskite ką nors - tai padės išsaugoti proto aiškumą daugeliui metu.
Kaip nepriaugti svorio?
- Vaisiai ir daržovės!Vaisiai ir ypač daržovės turi daug vandens ir skaidulinių medžiagų. Pabandykite apgauti skrandį, suvalgydami iš pradžių juos, o tada kitą maistą.
- Baltyminis maistas! Tam, kad nepriaugti svorio, būtinai valgykite maistą, kuriame yra daug baltymų. Tai gali būti augalinės ar gyvūninės kilmės baltymai, bet pageidautina turintis mažai riebalų.
- Valgykite vieną! Kaip tai bebūtų liūdna, bet geriau valgyti vienam. Šiuo atveju, mes suvalgome daug mažiau.
- Gėrimai! Nepamirškite gerti daug švaraus vandens, žaliosios arbatos. Ypač svarbu gerti, kai atsiranda alkio jausmas.
- Valgykite mažiau! Pabandykite sumažinti lėkštės dydį, nevalgykite antros porcijos.
- Sotumo ir alkio hormonai! Hormono lygis pas žmones yra skirtingas, tačiau jį įtakoja stresas, miego stoka, vienatvė, ligos.
- Normalizuokite miegą! Kai mes nepakankamai miegame, organizmas gamina mažai leptino, ir mes toliau valgome, nejaučiame sotumo nuo įprasto maisto kiekis. Be to, organizmas padidina grelino gamybą, ir mes vėl alkani. Kuo didesnis nuovargis ir miego stoka, tuo daugiau mes norime valgyti!
- Apgaukite apetitą! Užkandis, jei jo negali būti išvengiama, gali būti sudarytas iš žalių daržovių: salotos, salierai, morkos, kopūstai. Organizmas turės sunaudoti jų pasisavinimui daugiau kalorijų, nei jie patys turi.
- Ne būkite alkani! Kad nesijausti nuolat alkanam, valgykite dažniau ir mažomis porcijomis. Tuo pačiu organizmas nepereina į energijos taupymą.
- Valgykite lėtai! Nustatytas ryšys tarp svorio priaugimo greičio ir kaip greitai jūs valgote. Taip yra susiję su sotumo hormonų išskirimu. Valgant greitai jį tiesiog pakankamam kiekyje nespėja sintetinti organizmas. Ir mes toliau valgome nejausdami, kad jau sotus. Štai taip mes persivalgome ir priaugame papildomų kilogramų.
- Vitaminai, mineralai ir kiti reikalingi nutrientai! Protinga vartoti papildomai vitaminų ir mineralų kompleksus. Jie sudėtyje turi turėti B grupės vitaminus, vitaminus C, A, D ir E, rutino, folio rūgšties, mikroelementus, kalcio, magnio, cinko, vario, geležies, jodo, chromo, seleno. Organizmas nebus sąlygose, kai nepakanka nutrientų, ir netaupys bandydamas sumažinti energijos sąnaudas.
- Fizinis aktyvumas!Įtraukite nuolatinius nedideliu fizinius pratimus. Jie turėtų būti vidutinio intensyvumo, pavyzdžiui, vaikščiojimas ir kažkiek tonizuojančių pratimų 30 minučių.
Vasaros sezono nauda būsimoms mamoms
Kodėl negalima gerti alkoholio, jeigu vartojate antibiotikus
- Po vaistų vartojimo būtina vengti alkoholio dar 2–4 dienas.
- Ne tik vidiniai geriamieji antibiotikai, bet ir akių lašai, purškalai į nosį ir gerklę, injekcijos, vaginalinės žvakutės ir kremai – visa tai gali paveikti alkoholio metabolizmo procesą.
Hormonai ir svoris. Kaip sulieknėti?
Cukrus ir ligos
- Gerkite nesaldžiuosius gėrimus;
- Šaukštelių cukraus į kavą ir arbatą dėkite mažesnį skaičių;
- Nevartokite vaisių sulčių iš pakelių, vaisių konservų sirupe ir t.t.;
- Vietoj cukraus į košes dėkite šviežius vaisius;
- Vietoj cukraus kepiniuose naudokite prieskonius ( imbierą, cinamoną);
- Kaip saldiklį naudokite steviją.
Gera žinia norintiems numesti svorio: vanduo gali padėti!
Miesto oras slopina imunitetą
- Vitaminas A ir beta karotinas: dalyvauja atstatant ir palaikant imuniteto funkcijas. Vitaminas A atsako už T ir B ląstelių imuninės sistemos palaikomą žarnyno epitelį.
- Vitaminas D – padeda palaikyti imuninės sistemos veiklą.
- Vitaminas E – pagrindinis riebaluose tirpus antioksidantas. Apsaugo ląstelių membranas nuo oksidacijos, stimuliuoja T ląstelių funkcijas.
- Vitaminas C – pagrindinis riebaluose tirpus antioksidantas. Prisidėti prie oksidacijos-redukcijos potencialo išsaugojimo ląstelėse, padeda atstatyti redukuoto pavidalo vitaminą E. Taip pat padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervųsistemos veiklą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
- Vitaminas B2 – padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, palaikyti normalią geležies apykaitą.
- Vitaminas B6 – dalyvauja imuninės sistemos veiklos palaikyme, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį bei padeda palaikyti normalų raudonųjų kūnelių susidarymą.
- Folio rūgštis – formuoja imuninį atsaką, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį..
- Selenas – yra žinomas kaip antioksidantas turintis svarbų vaidmenį daugelyje procesų, tokių kaip, skydliaukės veikloje, ląstelių apsaugojime nuo oksidacinės pažaidos, imuninės sistemos veikloje.
- Mikroelementai cinkas geležis, varis – svarbiausi kofermentai, būtini imuniniams procesams.
Mūsų nuomonė apie kalcį nuolat keitėsi
- Zn – kofermentas, būtinas normaliai kaulų būklei palaikyti. Reikalingas normaliai maistinių makromedžiagų apykaitai. Padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
- Mn – labai svarbus mikroelementas padedantis palaikyti jungiamojo audinio formavimąsi. Reikalingas ląstelių – osteoblastų, kaulinio audinio statybinės medžiagos – aktyvumui, palaikant normalią kaulų būklę.
- Cu – būtinas jungiamojo audinio palaikyme. Padeda palaikyti normalią energijos apykaitą bei nervų sistemos veiklą.
- Mg – dalyvauja elektrolitų pusiausvyros palaikyme. Reikalingas normaliai raumenų funkcijai, baltymų sintezei bei kaulų būklės palaikymui.
- Cr – chromo kiekis organizme turi įtakos normaliai gliukozės koncentracijai kraujyje palaikyti, taip pat padeda palaikyti maistinių makromedžiagų apykaitą.
Menopauzės sulaukusioms moterims trūksta ląstelienos
Produktai su ispaninio šalavijo sėklomis Chia
Ar fermentuotas maistas iš tikrųjų gali padėti sergant egzema?
Kaip glikemija įtakoja miokardo pažeidimų laipsnį infarkto atvej
Dirgliosios žarnos sindromas
Nauja sveikos mitybos tendencija: atsparus krakmolas padeda liek
Atsparaus krakmolo rūšys:
1. RS1 Atsparus krakmolas, esantis pluoštiniame apvalkale – randamas nedžiovintuose grūduose, sėklose, ankštiniuose augaluose.2. RS2 Granuliuotas gamtinis amilozės – kukurūzų, nevirtų bulvių, neprinokusių bananų – krakmolas.3. RS3 Turi ypatingą – atkurtą amilozės formą termiškai apdorotuose produktuose, tai duona, virtos bulvės, ryžiai, makaronai. Produktams auštant krakmolas įgauna savo kristalinę formą, kurios neišskaido fermentai.4. RS4 Cheminiu būdu modifikuotas krakmolas – dietai nevartojamas.Paskaičiuotos optimalios atsparaus krakmolo vartojimo dozės, per parą maždaug 30 g, kai kurie šaltiniai rekomenduoja iki 50 g.Atsparaus krakmolo kiekis produktuose | ||
Produktai | Bendras krakmolo kiekis /100 g sauso produkto | Atsparaus krakmolo formų % nuo bendro krakmolo kiekio |
Balta duona | 77 | 1,2 |
Viso grūdo duona | 60 | 1,7 |
Kukurūzų dribsniai | 78 | 3,8 |
Avižinė košė | 65 | 3,3 |
Virtos bulvės | 74 | 6,8 |
Šaltos virtos bulvės | 75 | 13,3 |
Šviežiai virti makaronai spageti | 79 | 6,3 |
Virti žirniai | 20 | 25 |
Perlinės krupos (nušlifuoti miežiai) | 60 | 12 |
Grikiai | 60 | 25 |
Įvairi krakmolo būsena
Paaiškėjo, kad produktuose krakmolas gali būti dviejų būsenų: gelinės (kleisteris) ir kristalinės. Kaitinant iš krakmolo kristalų susidaro kleisteris, o šaldant stebimas atvirkščias procesas: kleisterio virtimas kristalais. Taip galima paaiškinti, kodėl atšaldytose virtose bulvėse, makaronuose, ryžiuose atsparaus krakmolo kiekis padidėja dvigubai. Matyt, patarimas dietos tikslais vartoti džiūvėsėlius, padžiūvusią duoną ir tik ataušusius kepinius taip pat pagrįstas šiais sumetimais. Kadangi šildomas krakmolas suyra, tai pageidautina, kad šie produktai būtų paruošti per trumpiausią galimą laiką. Kruopas pageidautina pirmiausiai mirkyti vandenyje, po to pavirti ir pabaigoje palikti, kad išvirtų garuose.Na, o kai kurie produktai net ir nekaitinami, tiesiog nokdami praranda dalį atsparaus krakmolo, paversdami jį paprastu. Taip atsitinka su bananais.Kokia gi atsparaus krakmolo fiziologinė paskirtis?
- Stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
- Sumažina ląstelių atsparumą insulinui.
- Sumažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.
- Padidina maiste esančių mineralų, ypač kalcio ir magnio, įsisavinimą.
- Riebiosios ir organinės rūgštys (butiratas, pieno, acto, propiono, aliejaus), susidarančios fermentacijos metu, pagerina žarnyno epitelio būklę, apsaugo jį nuo uždegimų ir nuo navikų atsiradimo storajame žarnyne.
- Turi prebiotikų savybių, sudaro sąlygas susidaryti draugiškai mikroflorai.
- Padeda sureguliuoti žarnyno motoriką, išvengti vidurių užkietėjimo.
- Veikia lėtai ir ilgai, taigi net ir kito valgio metu neleidžia gliukozei greitai patekti į kraują.
- Palaiko organizmo imuninį atsaką.
Kur yra atsparaus krakmolo?
Atsparus krakmolas visuomet yra maisto produktų sudėtyje kartu su dideliu paprasto krakmolo kiekiu. Ir jeigu mes vartotume pakankamą kiekį žalio, termiškai neapdoroto maisto, tai galbūt organizmui ir pakaktų atsparaus krakmolo. Bet šiuolaikinis mitybos pobūdis, kuriame dominuoja paprastieji angliavandeniai, užima tokią aukštą vietą, kad pasiekti pusiausvyros tapo labai sunku. Atsparų krakmolą galima gauti iš nevirtų bulvių, jose beveik visas krakmolas – atsparus. Sutarkuokite bulvę smulkia tarka, užpilkite šaltu vandeniu ir nukoškite. Kai skystis nusistovės, pamatysite nuosėdas – tai ir yra atsparus krakmolas. Pabandykite įdėti šio krakmolo į kiekvieną šaltą patiekalą po 1 – 2 arbatinius šaukštelius, palaipsniui padidinkite iki 3 – 4 valgomųjų šaukštų per dieną.Kodėl trūkstant deguonies organizmo ląstelės gali regeneruoti?
Kodėl svarbu stebėti organizmo rūgštingumo lygį?
Senėjimas
Ląsteliena prieš onkologiją
Priemonių išsėtinės sklerozės gydymui paieška
Ar tikrai raudona mėsa žalinga sveikatai?
Riebus maistas nekaltas
Maisto produktų rūgštingumas. Kas tai yra?
Mokslininkai ieško priemonių, galinčių padėti sergantiesiems Alz
Probiotikai. Kas tai?
- atsparūs žmogaus virškinimo fermentams;
- neįsisavinami viršutinėje virškinamojo trakto dalyje.
ŠtamaiLactobacillus | ŠtamaiBifidobacterium | Įvairūsmikroorganizmai |
L. acidophilusL. caseiL. crispatumL. delbrueckii porūšisbulgaricusL. fermentumL. gasseriL. johnsoniiL. paracaseiL. plantarumL. lactisL. reuteriL. rhamnosusL. salivarius | B. bifidumB. breveB. infantisB. lactisB. longumB. adolescentis | Escherichia coli NussleSaccharomyces boulardiiSaccharomyces cerevisiaeStreptococcus thermophilusBacillus subtilis*Bacillus cereus*Enterococcus faecium** |
Regėjimas, amžius ir antioksidantai
- Ragena. Jos paviršius drėkinamas ašarų skysčiu, kurį gamina ašarų liaukos. Su amžiumi ašarų gamyba sumažėja, jų sudėtis keičiasi, sumažėja akies barjerinė funkcija. Per kurį laiką dėl to atsiranda sausų akių sindromas.
- Akies lęšiukas. Su amžiumi gali atsirasti distrofiniai pakitimai, dėl kurių išsivysto toliaregystė (amžiaus presbiopija) ir katarakta.
- Amžinė geltonosios dėmės degeneracija išsivysto palaipsniui: iš pradžių padidėja jautrumas šviesai, po to atsiranda neryškus matymas, išsikreipia daiktų kontūrai, su laiku atsiranda dėmė regos lauko centre, vėlesnėje ligos stadijoje gali išsivystyti aklumas.
- Akies tinklainė ir akies nervas taip pat gali degeneruoti ir joje sunyksta šviesai jautrios ląstelės ir žmogus apanka. Be to, šioje amžiaus grupėje dažnai išsivysto glaukoma, pažeidžianti regos nervo pluoštą.
Ar senėjimas –liga?
Baltymai – tai gyvybė!
Sojų proteinas
Sojos baltymas – tai koncentratas arba izoliatas iš sojos baltymų.- Privalumai: sudėtyje yra reikalingų aminorūgščių; padeda palaikyti imuninę sistemą, sveikus kaulus. Palaiko hormonų apykaitą.
- Trūkumai: sudėtyje gali būti GMO; gali veikti estrogeno lygį.
Rudųjų ryžių baltymai
- Privalumai: šie baltymai lengvai įsisavinami, nors jų sudėtyje nėra visų reikalingų aminorūgščių. Tačiau jie – hipoalerginiai. Įprastai turi naudingų skaidulų ir B grupės vitaminų.
- Trūkumai: į sudėtį neįeina visos amino rūgštys. Pakankamai brangus.
Išrūgų baltymas
Išrūgų baltymas – vienas iš populiariausių, ypač mėgstamas sportuojančių ir fitnesu užsiimančių žmonių, jis greit ir gerai įsisavinamas, greitai patenka į raumens audinį, neleidžia augti riebaliniam audiniui.- Privalumai: normalizuoja medžiagų apykaitą, sąlygoja raumenų augimą, mažina riebalinį audinį. Greitai įsisavinamas, idealiai tinka po treniruočių. Retai sukelia alergines reakcijas. Šiek tiek brangesnis už kitus baltymus.
- Trūkumai: netinka žmonėms, netoleruojantiems laktozės.
Kazeino proteinas
Kazeinas – pieno baltymas, gaunamas varškės gamybos proceso metu.- Privalumai: kaip ir išrūgų baltyme, jame yra visos aminorūgštys. Įsisavinamas lėtai, galima vartoti bet kuriuo paros metu.
- Trūkumai: dažnai sukelia alergines reakcijas, netinka iškart po treniruotės, jeigu reikalingas raumenų stiprinimas ir palaikymas. Brangesnis už išrūgų baltymus.
Kiaušinio baltymo proteinas
Gaunamas iš džiovinto kiaušinio baltymo.- Privalumai: sudėtyje yra visos aminorūgštys, turi vitaminų ir mineralų.
- Trūkumai: dažnai sukelia alergines reakcijas. Brangus baltymų šaltinis.
Vaikų autizmas. Ar padės vitaminas D ir karnozinas?
Žalieji daigeliai jūsų sveikatai
Ar pavyks išgelbėti žmoniją nuo dantų ėduonies?
Keliautojų diarėja
Amino rūgštis L-teaninas
Ką mes valgome?
Kuo mes kvėpuojame?
Water Hydrider (norintiems žinoti)
Ką mena vanduo?
Kokį vandenį gerti naudinga? Jonizuotas vanduo sveikatai
- pH didesnis už 7 – šarmai
- pH mažesnis už 7 – rūgštys
- pH=7 – neutralus rodiklis
Organizmo atjauninimo būdas
O juk yra saldumynų, kurie ne tik nekenkia sveikatai, bet ir yra
- Juodas kartusis šokoladas. Jame yra nedaug kalorijų, bet gausu naudingų medžiagų (vitaminai, mineralai, baltymai, antioksidantai ir flavonoidai).
- Zefyrai ir pastilės. Jose nedaug kalorijų, tačiau yra baltymų ir mikroelementų. Sudėtyje nėra riebalų.
- Džemas. Sudėtyje daug pektinų, kurie yra puikūs sorbentai ir detoksikatoriai. Pektinai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, skatina toksinų šalinimą ir stimuliuoja virškinimo trakto veiklą.
- Medus. Kaloringas (kaip cukrus), bet sudėtyje turi biologiškai aktyvių junginių, daug vitaminų, mineralų ir aminorūgščių, padeda palaikyti imuninę sistemą. 100 g medaus yra magnio, mangano ir geležies paros norma.
- Chalva. Sudėtyje yra augalinių skaidulų pluoštų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų.
- Cukranendrių cukrus. Rudasis cukranendrių cukrus minimaliai apdirbamas, sudėtyje turi mikroelementų (kalcio, magnio, geležies, fosforo, kalio).
- Vaisiai ir uogos – geriausias sprendimas norint sveikai maitintis. Turi vitaminų, mikroelementų, antioksidantų, bioflavanoidų, pektinų, ląstelienos. Nors kai kurie jų gali būti kaloringi, visuomet sveika saldumynus pakeisti šviežiais vaisiais ir uogomis.
Kodėl vanduo labai svarbus mūsų sveikatai?
Vanduo – viso gyvojo pasaulio pagrindas
Pūslelinė (herpes) ir probiotikai
Visavertė mityba pagerins Jūsų smegenų funkciją
Mitai apie cholesterolį ir riebų maistą – EILINIS prisipažinimas
Greitai gali atsirasti vaistas priklausomybės nuo alkoholio gydy
Šokinėkite į sveikatą!
Nutukimą sąlygojantys veiksniai
Ar leptinas gali padėti sulieknėti?
Kaip maitintis žmonėms, turintiems antsvorio?
- Sumažinti maisto, turinčio paslėptų riebalų, vartojimą, ypač jei tų produktų sudėtyje yra ir druskų. Tai dešros, dešrelės, greitas maistas.
- Sumažinti produktų, kuriuos sudaro paprastieji angliavandeniai, vartojimą (duona, saldumynai). Niekada nevartoti jų prieš valgį, kad nesukeltų greito cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.
- Pasistengti iš raciono išbraukti stimuliatorius ir skonio stipriklius.
- Papildyti pusryčius 2 šaukštais ląstelienos arba sėlenų su šaukštu medaus.
- Eksperimentuoti su vakariene: pavyzdžiui, suvalgyti porciją daržovių salotų su alyvuogių aliejumi ir riekele grūdėtos duonos. Ir tik po 30 minučių, jei alkio jausmas dar nedingo, suvalgyti tai, kas numatyta vakarienei (gerai, jei tai gabalėlis žuvies, vištienos). Tokiu būdu cukraus kiekis kraujyje padidės ne staigiai, o palaipsniui.
- Riboti suvartojamos mėsos kiekį – su ja jūs nepastebimai gaunate anabolikų, padidinančių kūno masę...
- Alkoholis – nemažai kalorijų turintis produktas, be to, žadina apetitą, pailgina užsisėdėjimą prie vaišių stalo ir skatina didesnį maisto kiekio suvartojimą.
- Būtina kontroliuoti per dieną išgeriamo vandens kiekį: vanduo ryte prieš pusryčius, prieš kiekvieną valgį, prieš miegą...
- Iškrovos diena 1 kartą per savaitę – obuoliai, sausainiai, kefyras, salotos.
Viena iš galimybių siekiant išvengti migrenos
Vanduo, vanduo...
In vino veritas, in aqua sanitas (Vyne teisybė, vandenyje – sveikata)
(Plinijus Vyresnysis)
Tai gerai žinoma tiesa, tik štai, pasirodo, kad ir teisybės (žinių, informacijos) reikia ieškoti ne kur kitur, o būtent vandenyje.Mūsų amžiuje, kai imta domėtis sveiko gyvenimo būdu, atsirado susidomėjimas ir tuo, ką gi mes geriame? Ir ką begertume (arbata, kava, sultys) – geriame vandenį! Juk įvairiausių gėrimų skonis ir kokybė pirmiausiai priklauso nuo jiems panaudoto vandens kokybės. Vanduo – visko pagrindas! Vanduo yra visos planetoje egzistuojančios gyvybės pagrindas. Atrodo, ištirta daugybė dalykų: mes žinome, kokios yra fizinės bei cheminės vandens savybės, tačiau mus domina ir mažiau žinomi dalykai – energetinės ir net subtiliosios struktūros – vandens savybė, įvardijama kaip „atmintis“. Vieni tuo tiki, kiti gali ir pasijuokti. Mes negalime tvirtinti, jog esme neklystantys „paskutinės instancijos“ teisėjai, bet mums smalsu: o gal vis dėlto šitame teiginyje yra dalis teisybės? Ar tiesa, kad vanduo išsaugo, „užrašo“ visą informaciją, susijusią su viskuo, kas prie jo prisiliečia, kas jame palieka savo pėdsaką? Ar tai iš viso yra įmanoma? Ar gali būti koks nors suprantamas ir įtikinamas šios teorijos paaiškinimas?Jeigu sutinkame su teiginiu, kad atmintis yra gebėjimas saugoti, kaupti ir atgaminti išsaugotą informaciją, tai turi būti ir koks nors pagrindas, matrica, kurioje ši informacija užrašoma ir iš kurios ją vėliau galima nuskaityti. Tai primityvus, bet suprantamas ir paprastas paaiškinimas. O jei norite sudėtingo mokslinio apibrėžimo, kreipkitės į fizikus, nagrinėjančius kvantinius pasaulio sandaros aspektus. Vandens atmintis – tai tam tikro dažnio kvantų energijos apykaita, elementariųjų dalelių ir laukų savitarpio sąveikavimas. Ar sudėtinga suprasti? Taip! Ir negalima paliesti rankomis? Taip!Taigi, jei padarytume prielaidą, kad atsakymas teigiamas, tuomet kyla du klausimai:- Kas tai yra vandens struktūra?
- Kaip vanduo veikia mūsų sveikatą?
Žmogus ir vanduo
Vegetarai turi mažesnę tikimybę susirgti gaubtinės žarnos vėžiu
Madingas maistas
Vitaminas D ir vaikų imunitetas
Dar kartą apie svorį...
Maistas lemia mūsų nuotaiką
Moteriško grožio paslaptys
- būtina saikingai vartoti mėsos produktus (daugiausia hormonų ir antibiotikų aptinkama jautienoje ir vištienoje);
- nepiktnaudžiauti paprastaisiais angliavandeniais (miltiniais produktais ir saldumynais), nes sutrinka kasos darbas, padidėja antsvorio, žarnyno disbiozės rizika, atsiranda estrogenų metabolizmo trukdžių;
- reikia valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, ypač žalių; kopūstuose ir kitose kryžmažiedėse daržovėse gausu moters sveikatai naudingų indolų (aliejų).
Katarakta ir vitaminai
Antsvoris
- Kuo daugiau judėkite. Darykite fizinius pratimus bent du kartus per savaitę (beje, gera fizinė būklė, išlavinti raumenys „ suėda“ iki 90 proc. riebalų!).
- Nesilaikykite itin griežtų dietų ir venkite per didelių fizinių krūvių (neišvengiamai sulėtės organizmo medžiagų apykaita, ir vos atsipalaidavus numesti kilogramai sugrįš).
- Valgykite nedidelėmis porcijomis 4-5 kartus per dieną (sumažės skrandžio apimtis, greičiau pajusite sotumo jausmą, taigi mažiau suvartosite maisto).
- Jus tukina angliavandeniai. Ribokite maisto produktus, kuriuos vartodami priaugate svorio (bet visiškai jų neatsisakykite).
- Aktyvinkite savo medžiagų apykaitą visais įmanomais būdais (vartokite jodo preparatus ir polivitaminus, reguliariai lankykitės saunoje, masažuokite kūną).
Viduržemio jūros dieta lėtina senėjimą
Hipertenzija ir maistas
- Beta blokatoriai
- Diuretikai
- Kalcio antagonistai (kalcio kanalų blokatoriai)
- Angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) inhibitoriai
- Angiotenzinoreceptorių blokatoriai
- Tiesioginiai vazodilatatoriai
Vitaminas D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą
Kaip numesti svorio, kad numesti kilogramai negrįžtu?
LEPTINAS
Šis peptidinės kilmės hormonas pirmą kartą buvo nustatytas 1994 metais. Jis siunčia smegenims sotumo signalą : nebevalgyti!Leptinas sintetinamas adipocituose - riebaliniuose audiniuose. Kuo juose daugiau riebalų, tuo daugiau pasigamina Leptino. Paprastai šis hormonas reguliuoja apetitą ir kontroliuoja metabolizmą, tačiau nutukusių žmonių organizme nors ir esant aukštam leptino lygiui ,ir dideliam adipocitų kiekiui - sotumo signalas smegenų nepasiekia ir šie žmonės valgo nesustodami. Dėl šios priežasties išsivysto Rezistencija Insulinui (RI).Jei išsivysto tokia rezistencija, nepadės jokios dietos, jokie fiziniai pratimai- svoris nekris. Šio hormono išsiskyrimo mechanizmui turi įtakos ir kiti veiksniai – išsimiegojimas, mitybos būdas ir režimas. Hormono kiekis sumažėja esant chroniškam miego trūkumui. Labai neigiamą poveikį daro bandymai badauti ar laikytis įvairiausių savamokslių dietų. Tokiu atveju, kai organizmas gauna alkio signalą, įsijungia ekonomijos mechanizmai: sumažėja lytinių hormonų gamyba, sumažėja kortizolio (streso hormono) kiekis kraujyje, nusilpsta imuninė sistema, susilpnėja riebalų skaidymasis (organizmas saugo juos „juodai dienai“), sutrinka medžiagų apykaita, silpsta neuromediatorių poveikis, be abejo – blogėja nuotaika, atsiranda irzlumas. Kur slypi tokios organizmo pokyčio priežastys? Greičiausiai jūsų organizme žemas leptino lygis arba nusilpęs receptorių jautrumas jam. Leptino išsiskyrimo sumažėjimas sutinkamas rečiau, nei rezistencijos (RI)išsivystymas. Moterų organizme 10-15% daugiau riebalinio audinio ir žinoma aukštesnis leptino sintezės lygis. Tačiau metant svorį – būtent moterims leptino lygis krenta greičiau. Gal čia ir slypi dažnų bandymų numesti svorio nesėkmės. Jei dar išsivysto rezistencija (IR),tuomet siekis „suplonėti“ tampa sunkiai pasiekiamas. Todėl pirmiau reikėtų atstatyti receptorių jautrumą leptino išsiskyrimui.GRELINAS
Grelinas- leptino priešingybė, jis siunčia smegenims alkio signalą. Šis hormonas atrastas 1999 metais. Apkūnių žmonių organizme grelino lygis yra mažesnis, nei liesų ar normalaus kūno sudėjimo žmonių. Sergančiųjų anoreksija žmonių kraujyje aptiktas didelis kiekis grelino. Tai rodo didelę grelino reikšmę tiek anoreksijos, tiek nutukimo išsivystyme. Iš esmės tai apsauginis organizmo hormonas, saugantis gyvybiškai svarbius organizmo kilogramus. Būtent šis hormonas vertė pirmykščius žmones eiti į medžioklę ieškoti maisto. Šiai dienai, kuomet „grobio ieškojimas“ nebe problema, užtenka tik praverti šaldytuvo dureles – išlikęs genuose buvęs grelino lygis vis dar verčia suvalgyti daugiau, negu reikia organizmui. Beje, aukštas grelino kiekis aptinkamas pas žmones, kurie laikosi mažai kaloringų dietų, ar alina save dažnomis dietomis. Tokiu atveju reguliuoti organizme medžiagų apykaitą ir įtakoti kūno masę galima tik balansuojant daugeliui faktorių, įskaitant leptino ir grelino lygio balansavimą.KAS YRA APETITAS?
Apetitas, ar noras valgyti – kiekvienam žmogui gerai pažįstamas jausmas. Jį sukelia fiziologinės ir psichologinės priežastys. Fiziologiškai apetitas atsiranda sumažėjus gliukozės kiekiui kraujyje. Paprastai tai nutinka po 3-4 valandų po valgio. Esant gliukozės trūkumui hipotalamuso receptoriai siunčia alkio signalą į smegenis, tuomet mes jaučiamės alkani ir ieškome maisto. Po valgio, gliukozei patekus į kraują receptoriai <KAIP VALDYTI APETITĄ?
Pavalgius, cukraus kiekis organizme iš karto pakyla. Kasa, reaguodama į tai iš karto gamina insuliną, kuris verčia kūno ląsteles įsavinti gliukozę tuo pačiu sumažindamas cukraus kiekį kraujyje. Tačiau, suvalgius per daug maisto – atsiranda insulino perteklius, kuris pakelia noradrenalino kiekį, kuris vėl skatina norą pasistiprinti. Todėl sumažėja skaidančių fermentus riebalus aktyvumas – šis procesas, saugo riebalų ląsteles nuo išskaidymo. Tačiau yra svarbus požymis: skirtingos rūšies maistas nevienodai sukelia cukraus kiekį kraujyje ir ,žinoma, išskiria nevienodą kiekį insulino. Reguliuojant cukraus kiekį kraujyje, galima įtakoti insulino išsiskyrimą, tuo pačiu veikiant riebalines ląsteles ir alkio jausmą. Tam sukurta Glikemijos indekso (GI) lentelė, kurioje produktai suskirstyti į tris grupes pagal GI. Šis indeksas rodo maisto skaidymo greitį organizme paverčiant jį gliukoze. Kaip etalonas buvo pasirinkta gryna gliukozė ir prilyginama 100. Visi kiti produktai lyginami pagal GI skalę. Žemas GI indeksas 10-50, Vidutinis GI indeksas 56-69, Aukštas GI 70 -100.Kuo didesnis GI, tuo greičiau kils cukraus kiekis kraujyje ir didės insulino išskyrimas. Reiškia greičiau kils alkio jausmas, greičiau kaupsis riebalinis sluoksnis ir bus sunkiau jais atsikratyti. Žinodami produktų GI, galima rinktis produktus su žemesniu GI indeksu ir pasinaudoti kitais būdais mažinančiais GI;- Vartokite daugiau ląstelienos, kuri sumažina GI.
- Valgykite daugiau šviežių vaisių ir daržovių ,kurių GI yra žemesnis negu termiškai apdorotų (pvz.: virta morka turi GI 85, o žalia 35 GI).
- Derinkite baltymus su sunkiaisiais angliavandeniais – tai sumažins GI, nes baltymai lėtina cukraus patekimą į kraują.
- Valgykite pilnagrūdes kruopas. Sumalus produktą, jo GI padidėja.
- Nedidelis kiekis riebalų vartojamas kartu su angliavandeniais, pratęsia angliavandenių įsisavinimo laiką, tuo sumažindamas GI.Tai elementarios žinios ir priemonės, norint užtikrinti sveikatą. Jie gana universalūs ir visiems prieinami. Jei jums nesiseka pasiekti norimų rezultatų – pasikonsultuokite su mūsų specialistu.
VITAMINAI iš stiklinės. Ar naudingos vaisių sultys?
Vitaminai ir žmogaus sveikata
Naujienos apie vitaminą D
Kas yra naudinga dantims?
Natūralūs produktai burnos higienai
GEL (156 g)


_____________________________________________________________________________

Žarnyno mikroflora, disbiozė, vidurių užkietėjimas ir jų poveiki
Alergija. Kovos sezonas atidarytas?
- Iš aplinkos gaunami alergenai:
- žiedadulkės;
- buitinės dulkės;
- vilna, plunksnos, gyvūnų plaukai;
- vaistinės medžiagos;
- maisto produktai;
- buitinės chemijos produktai;
- virusai;
- mikroorganizmai;
- grybai;
- bakterijų, virusų ir grybelių gyvybės produktai.
Bakteriologinė bioplėvelė – infekcijos atsiradimo forma
- Bioplėvelė – aktyvus biologinis organizmas. Tai mikroorganizmų visuma funkcionuojanti tarpląsteliniame užpilde.
- Bioplėvelės gali silpninti imuninę organizmo reakciją.
- Mikroorganizmai bioplėvelėje skatina metabolinius susijungimus, ir medžiagų apykaitos metu vienas mikroorganizmas tampa maitinimosi šaltiniu kitam.
- Formuoja primityvų genetinės informacijos apsikeitimą.
- Formuoja atsparumą fagocitozei ir antibiotikams.
- Labai aukštas patogeniškumas.
- Galimybė padėti sergant įvairių tipų virusinėmis, bakterinėmis, grybelinėmis ir parazitinėmis ligomis.
- Gali būti mediciniškai efektyvi pagalba sisteminės endoekologijos ir žarnyno disbiozės susirgimų gydymui.
- Rekomenduojama mediciniškai – biologiniam autizmo gydymui, pasireiškus mikroskopinio grybelio Candida simptomams, paprastosiom bakterijoms, nusilpus imuninei sistemai, atsiradus intoksikacijos reiškiniams.
- Esant sunkiai gydomiems susirgimams, tokiems kaip Laimo liga ir kt.
- Gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo šaltuoju metu.
- Galimybe slopinti patogeninių mikroorganizmų, gram-teigiamų ir gram-neigiamų bakterijų, parazitų ir virusų aktyvumą.
- Stabdyti bioplėvelių atsiradimo galimybę.
- Veikti sistemingai.
- Galimybę naudoti esant ūmiai ar chroninei infekcijai.
- Esantys imunostimuliatoriai, kurie reguliuoja organizmo apsaugą.
- Palaikyti detoksikacijos procesus, aktyvuojant drenažo kelius.
- Sumažinti uždegiminius procesus, greitinant audinių gijimą.
Melanomos atvejų vis daugėja, ką turime žinoti apie šią ligą? „G

Augalinių komponentų mišinys
Ką daryti, kad lengviau sulieknėtume?
White Chia – neįprastas ir naujas produktas
Senėjimo lėtinimas. Interviu su kosmetologe D. Tumiene

- Injekcinės metodikos ir technologijos – mezoterapija, botulino toksino injekcijos, audinių užpildai.
- Kamieninių ląstelių technologijos.
- Radijo dažnio sistemos.
- Lazerinės technologijos, CO2 metodika, frakcinis odos atjauninimas, fotoatjauninimas, kitos lazerinės technologijos.
- Pilingai.
- Neinvazinės technologijos – aparatinės, neaparatinės.

Kūdikio maitinimas krūtimi - ar tai tik maistas?
Arterinė hipertenzija – lyg tiksinti bomba

Kaip galime apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų?
